Tak jak obiecałam, dziś będzie coś o jedzonku:)
Mowa tu o szybkim daniu, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Potrzebne nam będą jedynie 3 składniki:
- mięso (filety, łopatka, wołowina, karkówka, co kto lubi i ile kto chce)
- marchewka pokrojona w krążki, ile się chce
- cebula, jak najwięcej, pokrojona w talarki
Najpierw zaczynamy od obrania cebuli i pokrojenia . Ja miałam 6 sztuk ale jakbym miała więcej to bym dodała:
Następnie obieramy i kroimy marchewkę. Ja akurat miałam mrożoną, którą wcześniej sobie pokroiłam:
Potem bierzemy się za mięso. Ja miałam ok. 0,5 kg. Kroimy wg uznania:) ja pokroiłam w paski:
Teraz mięso wkładamy do garnka i zalewamy wodą, aby je przykryć . Oczywiście można najpierw mięso podsmażyć, ja natomiast staram się nie używać oleju i wole gotować mięso. Dodałam ok. 1 kubek wody:
Przykrywamy garnek pokrywką i dusimy mięso na ogniu, aż zmieni kolor – białka zetną się i wtedy dodajemy marchewkę:
Mieszamy przez chwilkę, dodajemy cebulę, przykrywamy i dusimy na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając:
Warzywa puszczą soki i wszystko będzie przechodzić aromatami. Gdy wszystko ładnie zmięknie, dodajemy przyprawy (także kto co lubi). Ja dodałam kminek, pieprz kolorowy świeżo mielony, suszoną natkę pietruszki, majeranek i świeżą miętę. Gdy cebulka tak zmięknie, że nie będzie jej widać – danie jest gotowe:) Cebula ładnie zagęści potrawkę.
Gotowe danie powinno wyglądać mniej więcej tak:
Potrawkę możecie jeść z czym tylko chcecie. Osobiście preferuję kaszę jaglaną, kus kus i ryż:)
SMACZNEGO!