a’la bigosik z młodej kapusty

Dziś przepis mojej mamy na młodą kapustę. Osobiście uwielbiam ją jeść i robić:)

Potrzebne nam będą:

  • 2 młode kapusty
  • 2 cebule
  • 2 pęczki kopru
  • ok. pół szklanki śmietany albo jogurtu naturalnego
  • mąka
  • margaryna
  • kostka rosołowa, sól, pieprz, cukier

Na patelni zasmażamy cebulę pokrojoną w grubą kostkę i odstawiamy. Szatkujemy kapusty i przekładamy do dużego garnka, podlewamy wodą aby podczas gotowania nic nam nie przywarło. Dusimy kapustę, od czasu do czasu mieszając i dolewamy wody jeśli odparuje. Gdy kapusta trochę zmięknie, dodajemy cebulkę i dusimy dalej pod przykryciem. Przyprawiamy. Następnie dodajemy pokrojony koper i mieszamy. Odstawiamy garnek i robimy zasmażkę (na patelni rozgrzewamy margarynę i dodajemy mąkę, smażymy aż mąka zmieni kolor na brązowy) i dodajemy do garnka. Zagotowujemy i dodajemy śmietanę. Znów zagotowujemy. Ostatecznie doprawiamy i gotowe.

Najlepiej smakuje następuje dnia, pychotka:)

Do potrawy można także dodać podsmażoną kiełbaskę, kurczaczka albo boczek:)

SMACZNEGO!

20130711_142343

Advertisements

Jedna uwaga do wpisu “a’la bigosik z młodej kapusty

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s