a’la sernik

Dziś przepis na coś lekkiego, w sam raz na letnie upały, a mianowicie sernik z jogurtu bałkańskiego:)

20130725_125657

Oto składniki:

  • 2 jogurty bałkańskie po 340 g
  • 2  małe serki danonki, obojętnie jaki smak
  • 5 jajek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 duży cukier waniliowy
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe w proszku
  • paczka biszkoptów

1. Blaszkę średniej wielkości smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą, na spodzie układamy biszkopty i lekko skrapiamy je ciepłą wodą.

2. Do wysokiego naczynia wlewamy jogurty. Oddzielamy żółtka od białek i do jogurtów dodajemy zółtka. Miksujemy.

3. Dodajemy po kolei: cukier, cukier waniliowy, olej i na końcu budynie.

4. Z białek ubijamy sztywną pianę z dodatkiem soli. Dodajemy to do masy jogurtowej delikatnie mieszając. Wylewamy na biszkopty.

5. Na wierzchu układamy to, na co mamy ochotę. Mogą być biszkopty polane po zapieczeniu czekoladą. Masę można też posypać wiórkami kokosowymi albo czekoladowymi. Wybór jest dowolny. Ja ułożyłam kilka biszkoptów i posypałam je zmielonymi orzechami.

6. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do ok. 170′ piekarnika i pieczemy przez około godzinkę do suchego patyczka.

SMACZNEGO!

20130725_141045

20130725_154253

Smakuje jak prawdziwy sernik:D

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s