Masala czaj

20131117_200910

Jak wiecie ostatnio piłam Masalę czaj w Namaste India, ale coś mi w niej brakowało. Dlatego postanowiliśmy zrobić ją samemu w domowym zaciszu. A że mamy oryginalną herbatę indyjską przywiezioną nam w prezencie, liczyliśmy na prawdziwy smak Masala czaj i się nie zawiedliśmy:)

Składniki jakie będą nam potrzebne to (jest to przepis na 2 porcje):

  • 2 szklanki wody,
  • 2 szklanki mleka,
  • 3 łyżeczki czarnej herbaty (najlepiej sypana),
  • łyżeczka kardamonu sypkiego bądź kilka ziaren lekko zmielonych (ja nie posiadam kardamonu także go nie dodaję),
  • 6 goździków,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • szczypta imbiru,
  • 6 łyżeczek cukru, trza próbować herbata powinna być dość słodka

Mleko i wodę wlewamy do garnuszka, wsypujemy herbatę i wszystkie przyprawy oraz cukier. Wszystko razem doprowadzamy do wrzenia (uważamy, żeby nie wykipiało). Po zagotowaniu, zmniejszamy ogień i jeszcze podgrzewamy ok. 2 do 5 minut aż herbata nabierze aromatu.

Przed podaniem przelewamy przygotowany napój przez drobne sito, aby pozbyć się fusów i przypraw.

Herbata jest naprawdę smaczna i rozgrzewająca, zwłaszcza  na tę porę roku:) Polecam wypróbować, zwłaszcza, że przed świętami prawie wszystkie składniki znajdziemy w naszej kuchni:D

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Masala czaj

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s